ABANDONUL SCOLAR SI IMPORTANTA PROIECTELOR CONTRACTATE IN ZONA ITI DELTA DUNARII IMPORTANTA PROIECTULUI POCU/711/6/14/134786 Practica in terittoriul ITI Delta Dunarii

Rata abandonului școlar este diferența dintre numărul elevilor înscriși la începutul anului școlar și cel al elevilor aflați în evidență la sfârșitul aceluiași an școlar, exprimată ca raport procentual fata de numărul elevilor înscriși la începutul anului.

Abandonul școlar generează șomaj, excluziune socială, sărăcie și probleme de sănătate. Sunt multe motive care pot explica de ce unii tineri renunță prea devreme la studii: probleme personale sau familiale, dificultăți de învățare sau o situație socioeconomică precară, potrivit Comisiei Europene. Alți factori importanți sunt funcționarea sistemului de învățământ, atmosfera din școli și relațiile dintre profesori și elevi.

Efectele abandonului şcolar se resimt pe termen lung asupra evoluţiei societăţii şi creşterii economice. Cei care au părăsit timpuriu şcoala au tendinţa să participe mai puţin la procesul democratic şi sunt cetăţeni mai puţin activi. Abandonul şcolar afectează şi procesul de inovare şi creştere, pentru că aceasta se bazează pe forţa de muncă competentă în întreaga economie, nu doar pe cea din sectoarele de înaltă tehnologie. Potrivit Comisiei Europene, „reducerea cu numai un punct procentual a ratei europene medii de părăsire timpurie a şcolii ar permite economiei europene să dispună în fiecare an de aproape o jumătate de milion de tineri lucrători calificaţi”.

Problemele învatamântului profesional si tehnic s-au cronicizat în ultimii ani, paradoxal ca urmare a reformelor multiple si fragmentate din domeniul educatiei, modificarilor structurale din peisajul economic si investitional si distantarii accentuate a învaþamântului profesional si tehnic de nevoile economiei si ale pietei muncii.

În România forta de munca calificata iesind din scolile de profil a fost în ultimii ani în scadere.

În momentul de faa învatamântul profesional si tehnic din România trebuie sa faca fata unor multiple provocari si presiuni pentru a raspunde nevoilor elevilor de a avea oportunitati de educatie de calitate, care sa le dea sansa unei vieti prospere si totodata aceasta investiyie în aceasta zona a sistemului de educatie poate aduce o contributie majora la cresterea competitivitatii economice prin a raspunde si nevoilor angajatorilor pentru care forta de munca pentru ei este vitala si la un standard ridicat. Viitorul sistemului de educatie si formare profesionala trebuie construit astfel: asigurarea cresterii calitatii si a accesului la învatamântul profesional si tehnic, ucenicii,învatamântul tertiar si la învatarea pe tot parcursul vietii pentru a se adapta la necesitatile pietei fortei de munca, Cresterea participarii la facilitarea accesului la programele de formare profesionala; Cresterea investitiilor în calitatea formarii profesionale; Dezvoltarea inovarii si cooperarii nationale si internationale în domeniul formarii profesionale.

Prezentul proiect, vizeaza regiunile mai putin dezvoltate ale României, si anume teritoriul ITI DELTA DUNARII. Conform analizei SWOT Delta Dunarii, exista un mare decalaj între pregatirea profesionala si cerintele pietii. În conformitate cu prevederile Acordului de Parteneriat 2014-2020, Recomandarile Specifice de TARA 2014, cu strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2014-2020 si cu Program National de Reforma, privind accelerarea reformelor în sectorul educatiei, interventiile POCU din cadrul Prioritatii de Investitii 10.iv, au ca rezultat optimizarea ofertei educationale prin parteneriat social, centrata pe formare si dezvoltarea de competente profesionale si transversale cerute pe piata muncii, inclusiv pentru categoriile de persoane dezavantajate.

Populatia scolara este în scadere dramatica în judetul Tulcea si de aceea si noul an scolar va aduce în clase elevi de vârste diferite. Cu numai 25 de locuitori pe km patrat, Tulcea are cea mai scazut densitate a populatiei dintre judetele tarii, iar sporul demografic are de mai bine de un deceniu valori negative an de an. Asa se face ca populatia scolara este în scadere dramatica, iar în Delta Dunarii chiar s-a înjumatatit în ultimii 10 ani.

Cauzele abandonului școlar sunt multiple și derivă din izolarea geografică a unor localități, restructurarea rețelei de unități școlare ca urmare a scăderii dramatice a natalității, numărul mare de familii care trăiesc în sărăcie, dar și excluziunea de la educație a unor grupuri vulnerabile, precum romii.

CUM AJUTAM NOI?

Astfel, implementarea proiectului la nivelul regiunii mentionate anterior, se justifica si devine un important pol de dezvoltare a situatiei educationale si profesionale din randul elevilor inmatriculati in invatamantul secundar si tertiar non-universitare de la nivelul ITI Delta Dunarii. Cele 4 activitati propuse au un rol extrem de important in ceea ce priveste si cresterea numarului de absolventi care detin competente profesionale pliabile pe cerintele din piata locala.

Realizarea sesiunilor de practica pentru cele 106 persoane recrutate, precum si consilierea acestora din punct de vedere profesional, insa mai ales parteneriatele create cu actorii locali precum si evenimentele de dezvoltare personala vor aduce un element de noutate la nivelul regiunii. Acest lucru va contribui decisiv la atingerea obiectivelor de tara precum si a obiectivelor strategice propuse in SIDDDD.

Asociatia Grup de Actiune Locala vine in ajutorul elevilor din invatamantul profesional si tehnic IPT din teritoriul ITI Delta Dunarii prin implementarea proiectului „Practica in teritoriul ITI Delta Dunarii” – POCU/711/6/14/134786 mai ales pentru elevii care provin din grupuri vulnerabile, cu precadere rromii.

            Serviciile de consiliere si orientare ii ajuta pe elevi in dezvoltarea personala, cariera pe viitor.

Va prezentam mai jos o harta a proiectelor contractate in Regiunea ITI Delta Dunarii. Sunt proiecte depuse

Întocmit,

Munteanu Georgiana

”Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

”Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro