Daca practici inveti, daca inveti practici!

Îți poți imagina pe cineva care te învață să operezi sau să dai un diagnostic între patru pereți ai unei clase? Este imposibil! Trebuie să testezi practic ceea ce înveți pentru a înțelege rezultatele și sensul acțiunilor. Unele subiecte sunt bazate pe abilități și orientate spre practică, cunoștințele teoretice având nevoie să fie susținute de context real. Subiecte despre domeniile din invatamntul profesional tehnic  sunt și ele bazate pe abilități. În aceste domenii, cunoștințele practice sunt la fel de sau chiar mai importante decât cunoștințele teoretice. Stagiile de practica includ invatarea la sediul sau pe teren la agentul economic, posibilitatea de a face propria ta piesa de lucru (instalatii electrice de joasa tensiune), sau ajutorul tau de a repara o masina alaturi de mentor (mecanic auto) iar avantajele lucrurilor practice sunt de neegalat. Obținerea cunoștințelor teoretice nu are aceeași valoare până când elevii nu o pot aplica în scopuri practice.

Care sunt avantajele învățării practice? Știința a dovedit – Când facem ceva cu propriile mâini, ne amintim mai bine. Dacă memoria – sau modul în care creierul nostru își amintește și amintește de amintiri – ți se pare misterios, nu ești singur. Oamenii de știință și filozofii încearcă să descopere cum funcționează memoria umană de cel puțin 2.000 de ani – și încă fac noi descoperiri. Piramida învățării este o metodă dovedită de știință în care învățarea practică are loc fruntaș – 75% din ce învățăm provine din experiențe practice, 50% din discuții de grup, 30% din demonstrații și doar 5% din învățarea teoretică.

Mai multe moduri în care practica ne ajută să ne dezvoltăm? Munca practică…

  • promovează învățarea experiențială
  • încurajează autoînvățarea
  • familiarizează studenții cu instrumente și echipamente pe care vor trebui să le utilizeze.
  • duce la perfecțiune
  • practică mai mare, expertiză mai mare – nu se poate deveni expert peste noapte!
  • este o schimbare față de metoda monotonă a prelegerii
  • face studenții să participe activ la activități și îi implică direct
  • completează teoria
  • vine deseori cu munca în grup, care ajută la dezvoltarea cooperării, spiritului de echipă, compasiunii etc.
  • îi face pe elevi independenți și le crește încrederea.

Elevii care termină stagiile de practica cu fond practic observă adesea că, atunci când încep să lucreze, sunt mai bine pregătiți pentru locuri de muncă – Cunoștințele practice în avans le cresc încrederea. 

Prin urmare, există mai multe beneficii ale muncii practice. În același timp, trebuie amintit că este importantă și cunoașterea teoretică. Munca practică este aplicarea teoriei. Teoria creează o bază puternică pentru munca practică. Fiecare elev trebuie să poată atinge un echilibru între teorie și practică pentru cele mai bune rezultate. 

Întocmit,

Munteanu Georgiana

”Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

”Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro