STAGII DE PRACTICA PENTRU INVATAMANTUL PROFESIONAL SI TEHNIC IN CONTEXTUL PANDEMIEI COVID -19

Dupa cum se stie, de la inceputul anului 2020, la nivel mondial, se duce o lupta cu pandemia de coronavirus. Faptul ca este un virus nou, inca putin cunoscut, a provocat si provoaca multe dificultati in toate . In timp, au fost dezvoltate metode eficiente de testare a pacientilor pentru COVID-19, iar metodele de tratament sunt in mod constant îmbunatatite.

            Odata cu aceasta pandemie, inchiderea scolilor a fost una dintre primele hotarari luate la nivel National.

            Pana la inceperea anului scolar 2020-2021, s-au incercat a se gasi diverse metode de predare, instruire astfel incat ca activitatea sa nu fie afectata.

 Pentru derularea în bune condiții a procesului instructiv educativ în unitățile de învățământ profesional și tehnic, s-au aborda 3 (trei) scenarii, care pot funcționa independent sau simultan, în funcție de:

– evoluția pandemiei COVID-19 la nivel național, regional sau la nivel local/ comunitar;

– posibilitatea îndeplinirii tuturor condițiilor pentru asigurarea protecției adecvate împotriva infecției SARS-CoV-2 la nivelul unității de învățământ profesional și tehnic și la nivelul operatorului economic.

Cele 3 (trei) scenarii care au fost abordate pentru pregătirea de specialitate în ateliere/ laboratoare și la operatorii economici sunt:

  • Scenariu 1 Verde
  • Scenariul 2 Galben
  • Scenariul 3 Rosu
ScenariulSituatia Pandemiei –Riscuri de raspnadire a coronavirusuluiForma de organizare a activitatilor
Scenariul 1 (Verde)Nu există riscuriRevenirea zilnică a tuturor elevilor în școli, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
Scenariul 2 (Galben)Riscuri moderate1. Pentru modulele de specialitate: revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. 2. Pentru instruirea practică (săptămânală şi comasată în stagii de practică): faţă în faţă pe grupe (nu se desfășoară online).
Scenariul 3 (Roșu)Riscuri mariIntegral online pentru orele din modulele de specialitate alocate pregătirii teoretice, laboratorului tehnologic şi instruirii practice săptămânale: toți elevii participă la lecțiionline. Notă: În scenariul roșu se recomandă ca stagiile de practică să fie planificate în semestrul al II-lea, când condiţiile vor permite efectuarea acesteia faţă în faţă, la operatorii economici sau în unitatea de învăţământ. În perioada acestor stagii de practică se vor planifica şi implementa măsuri remediale, planificate la nivelul unităților de învăţământ profesional şi tehnic, precum şi la nivelul operatorului economic, pentru recuperarea/ fixarea materiei din practica săptămânală derulată online.

Masuri de prevenire in contextul pandemiei SARS – COV – 2 

Pandemia cu care societatea romaneasca se confrunta  in zilele noastre risca sa aduca atingere directa interactiunilor umane,  din acest punct de vedere  vom respecta normele de  igiena, distantarea sociala si purtarea mastii  in spatiile inchise si in cele deschise aglomerate fara exceptii in derularea stagiilor de practica la agentii economici.

Prin premiza acestor fapte la toate intalnirile legate de stagiile de practica pe care elevul le va face la locul efectuarii stagiului de practica partenerii de practica, va impune o serie de masuri de precautie conforme cu legislatia in vigoare:

  • Purtarea mastii de protectie devine obligatorie atat pentru intalnirile in spatii inchise cat si in aer liber;
  • Numarul maxim de persoane care participa la intalnire va fi in concordanta cu legislatia in vigoare la momentul acesteia si de locatia unde are loc aceasta;
  • Se va asigura un spatiu necesar intre persoane conform normelor in vigoare;
  • Se va asigura dezinfectant;

In cazurile in care se impune aceast lucru, se va putea comunica si pe canale electronice:

  • Transmiterea de documente prin posta electronica.

Întocmit,

Munteanu Georgiana

”Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

”Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro