Avantajele stagiilor de practica in cadrul proiectului POCU/711/6/14/134786 Practica in teritoriul ITI Delta Dunarii”

Învăţăm tot timpul. Nu învăţăm numai la şcoală.

De cele mai multe ori, învăţăm când ne aşteptăm cel mai puţin.

În timp adăugăm cărţi, articole, experienţă ……

O persoană reușește să rețină și să își însușească noi concepte într-o măsură mult mai mare dacă se implică activ în procesul de învățare decât dacă participă pasiv la acesta. În sensul unei diferențieri tipologice, stagiile de practică reprezintă o îmbinare între experiența directă, reală, și experiența simulată, în situații de lucru imaginative, reprezentând o formă de învățare participativă, care maximizează rata de retenție a informațiilor pentru elev.

Piramida învățării, câteodată numită și conul învățării, sugerează că majoritatea elevilor își amintesc doar 10% din ceea ce citesc în cărți, dar rețin aproape 90% din ceea ce învață și le predau apoi celorlalți. Piramida învățării sugerează că anumite metode de învățare sunt mult mai eficiente decât altele și că, prin combinarea mai multor metode eficiente de învățare, se poate ajunge la o învățare mai profundă și la creșterea gradului de reținere a informației pe o perioadă lungă de timp.

Se observa ca procentele cele mai mari sunt in aria dicutiilor in grup, punere in practica si predare catre altii.

Toate aceste metode se regasesc cel mai mult in stagiile de practica.

Cele 5 AVANTAJE ale STAGIILOR DE PRACTICA!!!

 Lumea reală

Despre gustul unui măr îți poți face probabil o idee dacă ți-l descrie cineva, dar ca să știi cu adevărat ce gust are, trebuie să muști din măr. Același lucru este valabil și pentru învățământ. Teoria explicată într-un manual sau de un profesor nu asigură imaginea de ansamblu. Puteți citi cele mai bune cărți din lume pe o anumită temă, indiferent dacă este vorba despre istorie sau marketing, însă nimic nu se compară cu experiența din viața reală.

 Îmbinarea învățământului cu un stagiu asigură o temelie solidă pe care să construiți o carieră. Învățământul în sine oferă informații teoretice despre materialele de construcție care trebuie folosite, dar singur nu are valoare practică.

 Cu un pas înaintea celorlalți

Dumneavoastră ați angaja o persoană care are numai cunoștințe teoretice, sau ați alege persoana care are cunoștințe teoretice, dar și experiență în domeniu? Pentru fiecare post cu normă întreagă destinat tinerilor, există întotdeauna foarte mulți concurenți dornici să-l obțină înaintea celorlalți. 

Un stagiu vă asigură un avantaj, deoarece veți fi la propriu cu un pas înaintea celor care nu au experiență practică. Stagiul arată bine în CV și, deși nimeni nu se așteaptă „să le știți pe toate”, angajatorii vor recunoaște că aveți mai multe cunoștințe decât cei care nu și-au ridicat niciodată ochii din cărți.

Un stagiu poate reprezenta atuul care vă trebuie pentru a obține postul visat!

 O experiență extraordinară

 O responsabilitate practică reprezintă o experiență extraordinară. Este unul dintre lucrurile care te ajută să te dezvolți, atât pe plan profesional, cât și personal.  

Cunoștințe culturale

 În țară sau în străinătate, un stagiu vă oferă șansa să învățați o nouă cultură de întreprindere. În Germania, lucrurile sunt abordate în general altfel decât în Finlanda, ceea ce nu este neapărat mai rău sau mai bine, este doar diferit. Printr-o asemenea experiență poți înțelege mai bine administrarea afacerilor din diferite firme. Trebuie să iei experiențele pozitive și să te folosești de ele!

  Piciorul în prag

 Să nu te consideri niciodată „prea bun” pentru un stagiu. Dacă crezi că ar trebui să obții un post cu normă întreagă imediat după ce ai absolvit, s-ar putea să ai surprize neplăcute. Majoritatea firmelor oferă stagii și ai mai multe șanse să obții un post cu normă întreagă dacă firma știe cine ești și ce poți pentru că ți-ai dovedit deja aptitudinile în practică. Și dacă nu oferă stagii, atunci… așa cum am menționat anterior: nu strică niciodată să fii cu un pas înaintea celorlalți.

Întocmit,

Munteanu Georgiana

”Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

”Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro